19 Nisan 2009 seçimlerinin ardından uzunca bir zaman ekonomik sorunlar ile mücadelede ne yapacağını bilemeyen, verdiği tüm yazılı sözlerin aksine kararlar alan ve son aylarda “tasarruf tedbirleri” başlığı altında hedefsiz düzenlemeler yapan Hükümet, bugüne kadar yazımın başlığında olduğu gibi hatalarla dolu birçok yasal düzenlemenin altına imza atmıştır.

Bugün adına “Ekonomik Paket” dahi denilmeyen ve Hükümetin son bir ayda yürürlüğe koyduğu mikro ölçekteki mali önlemler paketinin hazırlanması çalışmalarında Maliye Bakanlığı hiçbir oda ve örgütten yardım, görüş veya fikrini alma ihtiyacı duymamıştır. Hatta kendisini ziyaret eden oda ve derneklerin sordukları sorulara “Emekliler Eşgüdüm Komitesi” örneğinde olduğu gibi farklı ve tutarsız yanıtlar veren Maliye Bakanlığı, 16 Ağustos 2010 tarihinde Ekonomik Örgütler Platformuna gönderdiği yazılı davette “Ülkedeki ekonomik sıkıntıların aşılabilmesi adına” toplantı yapma çağrısında bulunmuştur. Bu toplantının adına da, yazımın başlığında olduğu gibi “YUVARLAR Masa Toplantısı” ismini vermiştir. Yapılan davet metninde aynen şu ifade yer almaktadır; “KKTC ekonomisinin sorunlarının aşılabilmesi adına, ekonomik Örgütler Platformu adı altındaki Yuvarlar Masa Toplantısı’nda sizlerle birlikte olmak arzusunda olduğumuzu bildirir, ….”.

Düşünün bir Maliye Bakanlığı birçok farklı örgütün oluşturduğu bir platforma davet gönderiyor ve davet mektubunda yapılması öngörülen “Yuvarlak Masa Toplantısı” ismini dahi doğru yazamıyor. Tıpkı geçtiğimiz bir yıla aşkındır hazırlanan yasalarda var olan hatalar gibi bir metni hatasız yazamıyorlar. Bir yasa çıkıyor 20 kez değiştiriliyor, şimdi de bu davet mektubu mu değişecek yoksa toplantının adı kayıtlara “Yuvarlar Masa Toplantısı” olarak mı geçecek. Hükümette basit bir davet mektubunu dahi okuyup düzelten, teyit eden kimseler yok ve bu yazım hataları Devletin resmi metinlerde yer alıyor. E düşünün siz artık bu Hükümetin ciddiyetini…

Aslına bakarsanız bence bu davet mektubunda “yuvarlak” kelimesinin yerine “yuvarlar” kelimesinin kullanılması çok daha doğru olmuş. Mevcut Hükümet KKTC ekonomisinin hiçbir kronik sorununu çözmeksizin, kapsamlı bir ekonomik paket ortaya koymaksızın var olan sıkıntıları zamana karşı yuvarladığını, bu kelimeyi kullanarak aslında açıkça beyan etmektedir. Yani tüm sıkıntıları günlük partizan çıkarları uğruna yuvarlayaraktan ertelediğini. Zaten 19 Nisan 2009 seçimleri sonrasında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Belediye seçimleri için bu ülkenin sorunları bir yıldan fazla yuvarlanarak ertelenmedi mi? KTHY da durdurulan 137 kişi Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde oy uğruna işe alınıp o sıkıntılar yuvarlanarak ertelenmedi mi? Sonuç, KTHY iflas etti ve slot haklarını da kaybetti. Peki ne olacak? Yuvarla gitsin…

Şimdi Hükümet günah çıkarıyor. Tüm kesimlerle toplantı yapıp ekonomik daralmaya çözüm arıyor. Peki sormazlar mı bir buçuk yıldan beri sizler bu ekonomiyi top gibi yuvarlanmaktan başka ne yaptınız? Tasarruf tedbirleri diye önlemler aldınız, hani bu tasarrufların rakamsal boyutu? Hani tüm ada Serbest bölge olacaktı? Hani yurtdışına know-how satacaktık? Ne oldu… Sizin ekonomik hedefleriniz, açılımlarınız ve önerileriniz nedir? Sırf dostlar alışverişte görsün diye yuvarlana yuvarlana gidiyorsunuz ama nereye ve ne zamana kadar acaba?

Çok merak ediyorum bu toplantının konusunu. Acaba Maliye Bakanlığı düzenlemekte olduğu yeni Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Katma Değer Vergisi v.b birçok yasal çalışma ile ilgili Ekonomik Örgütler Platformu ile herhangi bir bilgi paylaşacak mı? Yoksa Emekli Eşgüdüm Komitesine verdiği cevap gibi sorulacak olan bu soruya “Hayır yok öyle bir çalışma” mı diyecek. Gerek kamu gerek ise özel sektörde olan tüm çalışanları olumsuz etkileyen, vergi adaletini kökten zedeleyen ve kayıt dışı faaliyetleri özendirici içeriğe sahip olarak hayata geçirilen yasalar ile ilgili bir açıklama yapılacak mı? Sadece kayıtlı vergi mükelleflerinin yuvarlanarak değil sürünerek ödemeye çalıştığı vergilerle ayakta durmaya çalışan ülke ekonomisi için Hükümet yeni kaynak yaratmak adına nasıl bir formül üretti? Yoksa formül hala Hükümetin çantasında mı? Hükümet sendikal hareketlere karşı işadamları ile ortak bir cephe mi açmak istiyor yoksa? Daha sorulacak ve cevabı alınacak çok soru var. Bugün yuvarlana yuvarlana, yarınlarda ise bu mevcut düzen ile sürüne sürüne bu soruların acı yanıtları ile yüzleşeceğiz.

“Yuvarlak” kelimesi yerine “Yuvarlar” kelimesinin bu davet mektubunda yer verilmesi dolayısı ile Türkçe Sözlüklerde kapsamlı bir araştırma yaptım. Güzel Türkçemizde “Yuvarlar” kelimesinin herhangi bir anlamı olmadığını ama ona en yakın kelimenin “Yuvarlamak” kelimesi olduğu bilgisine ulaştım. İncelediğim sözlükte her bir kelime için Türkçemizde en çok kullanılan deyimlere de yer verilmiş. İşte “yuvarlanmak” kelimesinin en çok kullanıldığı iki Deyim: 1.) Yuvarlanan taş yosun tutmaz. 2.) Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş.

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler