Kamu Kaynakları adaletsiz dağıtılıyor ve Kamu Büyümeye devam ediyor…”KKTC Ekonomisi UÇTU Uçtu, uçtu kuş uçtu Hepimiz hatırlarız, İktidar kısa bir zaman önce KKTC ekonomisini “tüm ambargo ve izalosyanlara rağmen Türkiye’den aldığı yardımlar ile UÇTU .” diye tanımlamıştı.
Geçtiğimiz günlerde T.C. Büyükelçisi Sn. Halil İbrahim Akça’nın yaptığı açıklamaları okudum Sn. Akça alışık olduğumuz diğer Elçilere pek benzemiyor. Ekonomi alanında pek çok açıklama yapmaktan geri duramıyor. Çünkü o aslında bir Dışişleri Bürokratı değil. Bilen vardır bilmeyen vardır ben size özetleyim; Sn. Akça 1996-1997 yıllarında Maliye Bakanlığında Bakan Danışmanı olarak ve 1997 yılında Emekli Sandığı Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Planlama Teşkilatın’da (DTP) uzman olarak çalıştığı 1997-2002 yılları arasında Proje Döngüsü Yönetimi konusunda çeşitli araştırmalar ve yarı zamanlı eğitmenlik yaptı.
2002-2008 yılları arasında DPT’de Müsteşar Yardımcılığı, aynı zamanda Türkiye Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği, E-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu Üyeliği, Türkiye Cumhuriyeti adına KKTC Teknik Heyet Başkanlığı ve Ocak 2009-Haziran 2009 tarihleri arasında DPT Müsteşarlığı görevlerini yaptı. 10 Şubat 2011 tarihinde KKTC Lefkoşa Büyükelçiliğine atandı ve halen bu görevi yürütmekte.
Ekonomi alanında “bizi yönetenlerin sahip olduğu sınırlı ve taraflı ekonomi bilgilerine” oranla çok daha geniş ve tarafsız bir ekonomik görüş ortaya kayabilecek tecrübeye sahip olan Sn.Akça yaptığı açıklamada; “KKTC Ekonomisinin orta vadede güven vermesi ve sıçrama yapabilmesi için iki büyük sorunun aşılması gerektiğine vurgu yaptı”. Peki nedir bu iki büyük sorun?
Birincisi, Kamu Harcamalarında yaşanan ve engellenemez yüksek artışın neden olduğu olumsuzluklardır. Siyasi Rant uğruna birçok kez şahit olduğumuz İstihdamlar, 2009 yılı sonrasında artarak devam etmiş ve Başbakanlık bünyesinde hiçbir vasfı olmayan insanlara Şirket Kurularak tonlarla para ödenmiş ve ödenmektedir. Defalarca kaleme aldığımız bu uygulamalar ile çökertilen, içi boşaltılan Kamu Maliyesi adeta seçim ve siyaset uğruna harcanmaya devam etmektedir. Diğer bir ifade ile Kamuyu yöneten İktidarlar ve mevcut İktidar, halktan toplanan vergiler ve TC den gelen yardımlar ile oluşturulan Devlet Hazinesini kendi rantları uğruna harcamaya devam etmektedirler. O kadar ki Sn.Akça açıklamaları içerisinde; “Kamu kaynaklarının dağıtımında yaşanan eşitsizlik…” diye vurgu yapmıştır. Sn Akçanın işaret ettiği bu gerçek ışığında mevcut Hükümete sormak istiyorum;
1. 2009 yılı sonrasında sadece 2012 yılında 300 KTHY mağdurunun istihdam edildiği Devlet kadrolarına , sözleşmeli veya daimi olarak toplam kaç kişi istihdam edilmiş ve bunların Kamu Bütçesinde yarattığı mali yükü ne kadardır?
2. Birçok örnekten biri olan Interoceanic Danışmanlık Ltd‘den Başbakanlığın satın aldığı hizmet ne hizmetidir ve ne zaman alınmaya başlanmıştır? Şirket ne zaman kurulmuştur? (22 Mayıs 2012 tarihli yazımı okuyanlar hatırlarlar )
3. Sadece 2012 yılının ilk sekiz ayında 120 kişinden fazlasının Bakanlar Kurulu Kararı ile Vatandaş edildiği ülkemizde, 2009 sonrası Vatandaş Edilen toplam yabancı uyruklu kişi sayısı kaçtır? ( 300 ün üzerinde…)
4. KKTC Maliye Bakanlığının uhdesinde bulunan ve siyasi rant uğruna artarak devam eden Kamu Bütçesindeki açıkların kapatılması için “KKTC Bakanlar Kurulu Resmi Gazetede Yayınlanmamak Şartı İle hiç borçlanma yaptı mı? Bu borçlanmalar Anayasaya uygun mu? (Birçok kez borçlandı ve hayır bu borçlanmalar Anayasaya uygun değildir…)
5. KTHY nı iflasa sürükleyen ve son ana kadar yüksek maaşlarını bir tamam alan Yönetim Kurulu Üyelerinin yargılanmasına başlanılacak mı? Onur Air gibi KTHY’nın dörte biri olan bir kurumun 240 milyon USD ye satıldığı bugünlerde, KTHY ye hiç mi para etmezdi? Milli havayolu olmayan bu ülkede, KTHY den servet edenleri yargılayacak mısınız ?
Sn. Akça’nın açıklamaları içerisinde en ilginç ifadelerden biri de “uygulanmakta olan program çerçevesinde başlayan tartışmalar ekonomik kaynakların sınırlı olduğu, kaynakların mali disiplin çerçevesinde önceliklendirilmiş ihtiyaçlara yönelik kullanılmasında FARKINDALIK YARATMIŞTIR” açıklamasıdır. Bu noktada mevcut farkındalık aslında yine Siyasi Rant’ın zincirlerini kıramamış ve bütçe içerisinde farkındalık yaratan en önemli gelişme Kamuya istihdamı yapılan yeni çalışanların maaşlarının ödenebilmesi için vergi oranlarında ve harçlarda yapılan artışlar olarak gerçekleşmiştir.
(Devamı bir sonraki yazımda…)
Henüz mesaj yok