EN BÜYÜK ÜÇ EKSİK

Özelleştirme Yasa Tasarısının, geçtiğim yazımda da bahsettiğim üzere birçok düzeltmeye ihtiyacı var. Uzmanlar tarafından üzerinde tartışılarak kapsamlı bir Yasal Düzenleme haline getirilebilmesi için zamana ve bilgiye ihtiyaç olduğu açık. Bu yasa ile ilgili olarak yapılması gerekenleri aşağıda özetliyorum.

Mevcut Yasa Tasarısında ivedilik ile eklenmesi gereken üç madde var.

1) Stratejik Kurumların Özelleştirmesinin Yasal Düzenleme altına alınması:

Ercan Havaalanı, Mağusa Ticaret Limanı, Girne Ticaret Limanı, Girne Yat Limanı, Telekom gibi stratejik kurumların “NASIL ÖZELLEŞTİRİLECEĞİ” Bakanlar Kurulunun alacağı kararlara bağlı. HİÇBİR yasal dayanak yok. Yarın sabah ne ile karşı karşıya kalınacak bilinmiyor. Mevcut özelleştirme Yasa Tasarısının düzenlemeleri ve kuralları, bu işletmelere uygulanacak. Şimdiden söylentilerin ayyuka çıktığı bu stratejik kurumlar için Yasal Düzenleme hazırlanmalı ve ADİL, ŞEFFAF ve YASAL Rekabet ortamı oluşturulmalıdır.

2) Kıbrıslı Yatırımcılara ve Halka Yönelik Pozitif Ayrımcılık:
Şimdiden duyar gibiyim “Ayrımcılık Olmaz”!!! Hemen cevap vereyim ki “OLUR”! Türkiye dâhil birçok ülke bu ayrımcılığı yapmıştır. Peki nasıl bir ayrımcılık? Bunu anlatayım.

Öncelikle, KTP ihalesinde olduğu gibi Devlet en az %10 hisseyi elinde tutmalı. “Golden Share” olarak düzenlenen bu %10’luk hissenin %9’luk kısmı bir süre sonra Halka Araz edilmeli ve toplumun gelir seviyesi eşit oranda ekonomiye katılmalıdır.

Gelelim Ercan Havaalanı ve Limanlara. Devlet en az %15’i elinde tutmalı. Bu %15’lik hissenin %14’ünü 10. yılın sonunda Halka Arz edeceğinin garantisini verecek olan Devlet, %15’lik bir kısma da belirli şartlar ve kurallar koyarak yerli yatırımcılarımıza yönelik pozitif ayrımcılık içeren bir düzenleme ile saklı tutulmalıdır.

Toplamda %30’luk bir kısım haricindeki %70’lik bedel “Blok Satış” yöntemi ile ihale edilmelidir. Tabi ki bu noktada Kıbrıslı İş Adamlarının, katılımcı ve paylaşımcı bir strateji belirlemesi önemli.

%70’lik blok satış ihalesinde, %75 hissesinden fazlası Kıbrıslılara ait bir konsorsiyum veya şirket katılacak olur ise, %20 düşük fiyat verseler bile Kıbrıslı İş Adamları bu ihaleleri alabilmelidir.

3) Özelleştirme Gelirleri:

Yıllardan beri herkes KKTC’deki yüksek mevduattan bahsediyor. Uydurmuşuz bir yalan “Para TC’ye gönderiliyor” diye!

KKTC’de piyasaların daralmasının, yüksek finansman maliyetinin varlığının yegâne sebebi Hükümetlerin Siyasi Rant uğruna şişirdikleri Kamu Giderlerini karşılayabilmek adına İç Borçlanmaya gitmiştir.

Devlet Bütçesinin en büyük gider kalemlerinden biri ödemekte olduğu yüksek finansman faizleridir. Ayrıca piyasadaki tüm sıcak parayı kendi için kullanan Hükümetler, reel sektörün iflasına neden olmaktadır.

Yapılacak olan tüm özelleştirmelerden elde edilecek olan gelirler, İnkişaf Sandığı Bütçesinde biriktirilmeli ve Kamunun İç Finansman Borçlarına ödenmelidir. Aksi halde özelleştirmelerden beklenen ekonomik dinamik, dinamit olarak ekonomiyi yok edebilir. Bu sebepten ilgili Yasa Tasarısının 19(c). maddesi yeniden düzenlenmelidir.

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler