“TMSF için YASAL ÇALIŞMALARA HİÇ GEREK YOK!!!”

Merkez Bankası’nın ada ekonomisi içerisinde en büyük önemi taşıyan, bağımsız ve siyasetten arınmış başarılı bir kurum olduğunu bugün kadar pek çok kez kaleme almışımdır.

Hele hele de son yapılan Yasal düzenleme ile “Hükümetin Borçlanma Yetkisinin, KKTC Merkez Bankasına kısmen de olsa devredilmiş olması” bu ülkede Hükümetin göreve geldiğinden beri almış olduğu en doğru karar olduğunu da söylemiştim.

Büyük bir özveri ve başarı ile çalışmakta olan Merkez Bankası ile ilgili olarak son günlerde Hükümet; “Batık Bankalardaki Alacağımızın Tahsili için TMSF de düzenlemelere gidilecek” diye bir dizi açıklamalar yapılmaktadır.

Merkez Bankası bünyesinde bulunan TMSF’nin sanki de yeteri kadar çalışmadığına veya Yasal sıkıntıları olduğu ifadelerini içeren bu açıklamalar kısmen hatalı olarak verilmektedir!!!

Bu konuda yeterli derecede bilgi sahibi olduğuna inanmadığım ve sürekli olarak yanlış ifadeler kullanan değerli Hükümet yetkililerine konu ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum.

Bu bilgilerin tamamı KKTC Merkez Bankasının halka açık internet sitesine yer almaktadır…

TMSF bünyesinde bugün itibari ile; Kıbrıs Ticaret Bankası Ltd, Yasa Bank Ltd, Tilmo Bank Ltd, Asya Bank Ltd, Kıbrıs Endüstri Bankası Ltd, Erbank Ltd, Rumeli Bank Ltd olmak üzere “Bankacılık Lisansları” iptal edilmiş olan toplam 7 (yedi) adet Banka bulunmaktadır.

TMSF tarafından 53 milyon USD bir kaynak ilgili Bankalara aktarılmış ve tüm mevduat sahipleri haklarını son kuruşuna kadar almaları sağlanmıştır.

TMSF ilgili 7(yedi) Banka ile yapmış olduğu protokoller kapsamında da bu Bankaların TMSF ye olan borçlarını düzenli olarak tahsil etmektedir.

İlgili protokoller kapsamında 53 milyon USD’lik aktarılan kaynağa karşın faizi ile 70 milyon USD’nin üzerinde bir kaynak tahsil edecek olan TMSF, bugüne kadar bunun 20 milyon USD sini de tahsil etmiş durumdadır.

Mevcut Protokoller kapsamında belirlenen geri ödeme rakamının, mevcut borçtan daha yüksek bedel ile tahsil edilecek olması ve bu tahsilin ipoteğe bağlanmış olması da TMSF’nin büyük bir başarısıdır.

Özet bir ifade ile Devleti maksimum kar ve fayda ile bu durumdan kurtarmış olan KKTC Merkez Bankası Yöneticileri bence her türlü övgüyü hak etmektedirler.

Hükümet bu Bankalar ile ilgili herhangi bir Yasal çalışma yamak zorunda değildir.

TMSF üstüne düşeni yapmaktadır.

Ancak eğer ki Hükümet; Kıbrıs Hür Bank Ltd, Everest Bank Ltd, Kıbrıs Yurt Bank Ltd, Kıbrıs Finansbank Ltd, Kıbrıs Euro Bank Ltd ve K.Kredi Bankası Ltd gibi TASFİYE halindeki Bankalardan bahsediyor ise bilmelidir ki bu söz konusu Bankalar TMSF kapsamında veya yönetiminde olan Bankalar değildirler.

Bu Bankalar Tasfiye kurulu tarafından gözetilen ve Tasfiye edilmeye çalışılan Bankalardır.

Hukuki süreç kapsamında devam eden TASFİYE işlemlerin hızlandırılması ve işlemlerinin en kısa zamanda tamamlanması arzusunda olan Hükümet bunun için Yasal bir düzenleme hazırlamaktansa, Şirketler Mukayyitliğine bu işlemleri gecikilmeden sonuçlandırılması talimatını vermelidir.

Bu kısa ama önemli bilgiden habersiz olan Hükümet’in “TMSF için Yasal Düzenleme Yapacağız” açıklamaları bence gündem değiştirmek ve dikkat dağıtmak adına yapılmış olan açıklamalardır.

Şahsen ben KKTC Merkez Bankası Yönetimi altında hizmet veren TMSF’nin başarılı çalışmalarından hiçbir haberi olmadığına inandığım ilgililerin, yapmış oldukları ve yapmakta oldukları yanlış açıklamaların, konu ile ilgili ne kadar ciddiyetsiz olduklarını gösterdiği inancındayım.

KKTC Merkez Bankası, ülkede faaliyet gösteren tüm Bankaları diğer tüm gelişmiş ülkelerdeki standartlara göre düzenli olarak denetleyen, 42/2009 sayılı Yasal düzenleme ile Kredi Garanti Fonu uygulamasını benzer birçok ülkeden daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde hayata geçirmiş olan, 2007 yılından beri yıllık ortalama 37.5 milyon TL kâr eden, profesyonel bir yönetim anlayışı ile uluslararası bağımsız finans ve kredi kurumları ile çalışan güçlü bir yapıya sahiptir.

Bugüne kadar elde etikleri başarıları veya Bankacılık sektöründe yaşanan olumlu birçok gelişmeyi kamuoyu ile paylaşmayan Merkez Bankası Yönetim Kurulu geçtiğimiz gün ilk kez sessizliğin bozarak kamuoyuna bilgi verdi;

“Son günlerde basında yer alan “Batık Bankalar Tahsilatları” konusunda, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinleri kaldırılan bankalardan K.Kredi Bankası Ltd., Hürbank Ltd., Yurtbank Ltd., Everest Bank Ltd., K.Finansbank Ltd. ve Eurobank Ltd. alacaklarının tahsili ve varlıklarının satış işlemleri KKTC Resmi Kabz Memurluğu ve Şirketler Mukayyitliği tarafından sürdürülmekte olup bu konuda Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu’nun herhangi bir yetkisi söz konusu değildir”.

Basın açıklamasından net bir şekilde anlaşılacağı üzere, Hükümetin konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar yersiz yere Merkez Bankası’nı işaret etmektedir.

Tüm sorumluluğun ve aksaklığın kendinden kaynaklandığının dahi farkında olmayan Hükümete yanıt vermek zorunda kalan Merkez Bankası ise uzun bir aradan sonra ilk kez kamuoyu ile bilgi paylaşmıştır.

Profesyonel, bağımsız ve uluslararası finansal enstrümanları başarı ile yöneten Merkez Bankası Yönetim Kurulu bugünden sonraki dönemler için, aylık basın Bültenleri yayınlamalı ve toplumu yetkileri dâhilinde yapmakta olduğu tüm çalışmalardan haberdar etmelidir.

Bu hem ülkedeki piyasalara hem de kamuoyuna güven verecektir.

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler