Dünya gider Mersin’e biz gideriz tersine… Yaşanmakta olan global ekonomik krizin yıkmış olduğu Avrupa Birliği rüyası ayakta kalabilmek için üye Devletler radikal kararlar almaya dursun, biz KKTC de Kamu Maliyetlerini artırmak için popülist uygulamalara devam ediyoruz…

Dün itibari ile KTHY çalışanlarının geriye kalan 302 kişisi Devlette iş başı yaptı. Önceleri 55 kişinin işe alındığı, sonraları 200 kişinin daha alınacağı derken 302 kişinin işe başlamış olması bir bakıma sevindirici ama bir bakıma da düşündürücü…

Sevindirici çünkü 302 ailenin 1.5 yıldır süren belirsizliği, mutsuzluğu ve umutsuzluğu kısmen de olsa sona erdi. Ama bugün itibari ile sürdürülemez Kamu Bütçesine yönelik 302 kişinin istihdamı nasıl ödenecek gerçekten de düşündürücü?

2000’li yıllarda iflas eden özel Banka çalışanları da Devlet kadrolarında istihdam edilmişti. Kamu Personeli olmak insanlara farklı bir güven veriyor ve her dönemin Hükümeti Kamu İstihdamı konusunda kendi lehine ciddi alımlar yapıyor. Bunun sonu yok. Özel Sektöre oranla daha hızlı büyüyen Kamunun iflası artık gerçekleşmeli. Ülkedeki tüm kaynakları tüketen Kamu, özel sektöre yaşayacak ve büyüyecek hiçbir alan bırakmamaktadır.

KTHY’nda çalışan 302 kişinin istihdam edilmiş olması bu ülkede yaşanmakta olan sosyal çöküntünün veya işsizliğin çözümü olamaz. Şu an binlerce işsiz üniversite mezunu gencimiz umutsuz bir şekilde adayı terk etmeyi düşünüyor. Onları özel sektör istihdam etsin diye çağrı yapan Hükümet, kendi istihdam etmeye devam ettikçe bunun mümkün olmadığı da açıktır…

Şimdi özelleştirme yasası ile tahmini bir sırada ETİ, Ercan vb. birçok kurum özelleştirilecek. Burada çalışanlar da Kamuya aktarılacak. Hızla büyüyen kamunun hantallığı ve verimsizliği her geçen gün artıyor.

KKTC ekonomisinin etkinliği ve istikrarı tamamen Kamu çalışan ordusunun harcamalarına endeksli artık. En büyük kurum olan Kamu, kendi bünyesindeki çalışanlarının dahi sağlık hizmetlerini karşılayamazken, özel sektör çalışanları artık ne yapacak bilemem…

Bu ülkede her şey popülizm için. Yakında herhangi bir önlem alınmaması durumunda iflas edecek olan Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanları da Kamuda istihdam edilmeye başlanır. Oh ne allaaa…

2009 Nisan ayında yapılan erken seçimlerin nedeni “Sürdürülemez bir ekonomik yapı içerisinde eriyen KKTC ekonomisinin yeniden ayağa kaldırılabilmesi için radikal kararlar alabilecek bir Hükümetin seçilmesi” idi. Ancak ne var ki bu seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleri, yerel seçimler derken hiçbir radikal karar alınamadı. Şimdilerde sürekli olarak basında “ciddi kararlar alıyoruz, zor günler geçiriyoruz” diye açıklama yapan ancak her gün vatandaşlık, istihdam ve noterlik dağıtan Hükümetimize bir örnek vermek istiyorum;

Dünyanın en önemli barış ve refah projelerinden biri olarak doğan Avrupa Birliği, tarihinin en büyük krizini yaşamakta. Büyük bir yıkımın eşiğinde olan AB ülkelerinin Kamu Maliyetleri ve Kamu Çalışanları ile ilgili olarak aldığı radikal kararlar arasında;

Portekiz

– Emeklilik yaşı 65’e yükseltildi;

– Aylık geliri 1.500 Euro’nun üzerinde olan çalışanların maaşlarında yüzde 5 kesintiye gidildi;

– Bir aylık maaşa eşdeğer olan yılbaşı ikramiyeleri iptal edildi.

İtalya

– Kamu sektöründe işe alımlar durduruldu;

– Devlet memurları 3 yıl zam alamayacak;

– Emeklik yaşı 65’ten 67’ye yükseltilecek.

İrlanda

– Kamu harcamalarına 4 milyar Euro’luk kesinti uygulandı;

– Kamu çalışanlarının maaşları yüzde 5 aşağıya çekildi;

– Emeklilik yaşı 2014’e kadar 66’ya, 2021’e kadar da 67’ye yükseltilecek.

İspanya

– Emeklilik yaşı 65’e yükseltildi;

– Kamu çalışanlarına yıl boyunca zam yok;

– Gelecek yıl devlet memurlarının maaşlarında yüzde 5 kesintiye gidilecek;

– Emekli maaşına zam yapılmayacak;

– Zenginlere ek vergi uygulaması getirilecek;

– Sigaraya yüzde 28 zam geliyor.

Fransa

– Zenginlere yüzde 1 ek vergi uygulanacak;

– Alkollü içki ve sigaraya uygulanan vergi yüzde 5.5’den yüzde 7’ye çıkartılacak;

– Kamu görevlilerinin emeklilik yaşı 65’den 67’ye çıkartılacak.

İngiltere

– 2026 yılına kadar kamu sektörü çalışanlarının emeklilik yaşı 65’ten 67’ye yükseltilecek;

– Devlet memurlarının maaşı dondurulacak;

– 490 bin kamu çalışanın işine son verilecek.

Romanya

– Kamu sektöründe yüzde 25 maaş kesintisi ve 2010’da 100 bin kamu görevlisi işten çıkartıldı. 2011’de ise 15 bin;

– Emeklilik maaşları donduruldu;

– 2030’a kadar emeklilik yaşı 65’e yükseltilecek.

KKTC olarak bizler ise Kamuya İstihdam yapmaya devam ediyoruz. Bu da yetmezmiş gibi Bütçe giderlerinde artış da sürmekte. Kamu gelirlerinde özellikle döviz artışına bağlı yaşanan artış ise geçici olarak bütçeye olumlu yansıyor. Ancak yine de Kamu Maliyetlerindeki önlenemez artışın tek nedeni olan Siyasi Rant, bu ülkenin sonunu getirecektir. Mevcut sistem çökmeden bu ülkede değil ekonomi; eğitim, sağlık vb. hiçbir alanda plan yapılması mümkün değildir.

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler