Ekonomik olarak ölüm yerine sıtmaya razı olun!!!

Kıbrıs Türk Ticaret Odası geçtiğimiz günlerde bir araştırma raporu yayınladı. Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasındaki bazı ürünlerin fiyat farklarını. Raporun neden ve ne için yayınlandığını bilen yok. Sonuçları nasıl değerlendirmek gerekir o da bir muamma.

Raporun sonucu; Güney Kıbrıs ortalamada %48 daha pahalı. Peki bu ne demek? Nasıl yorumlanmalı?

Olası Rapor Yorumlama Türleri:

  1. Güney Kıbrıs Kuzey den daha pahalı bu yüzden biz daha mı iyi bir durumdayız?

Cevap şu;

Yüzde 48 pahalı olmak ayrı bir şey alım gücü ayrı bir şey.

Güney Kıbrıs Asgari Ücret: 870 Euro = 6.264 TL

Kuzey Kıbrıs Asgari Ücret: 2.620 TL

İki ekonomideki birey maaş farkı: 3.644 TL

Yüzdesel olarak %139 fark var maaşlarda.

Demek ki satış maliyetinde %48 olan fark bir tarafa, maaşlardaki %139 dikkate alındığında Güneyin ekonomisi Kuzeye oranla bireyin alım gücü bakımından daha sağlıklı ve doğru bir yapıda.

Biz daha iyi değiliz. Yüzde 48 ucuzuz demek, daha iyi bir alım gücümüz var demek değil.

  1. %48 daha ucuzuz ne demek?

Olası İlk Cevap;

KKTC deki etiket fiyatları bugünkü mevcut rakamlardan %48 oranına kadar halen Güney’den ucuz. O yüzden bu marjda bir ZAM veya artış hala Kuzey için UCUZ imajı yaratacaktır. Kime ne halkın alım gücünün sıfırlanmış olmasından.

Olası İkinci Cevap;

Kuzey de Türk Lirası kazanan kişilerin bunu %48 daha pahalı olan Güney ekonomisinde harcaması alım gücünü daha da düşürmekte.

Güney de Euro kazanan kişilerin bunu %48 Kuzey ekonomisinde harcaması alım güçlerini daha da yükseltiyor.

Sonuç;

Eğer Kuzey deki piyasalarda tüketim ağırlıklı olarak Güney vatandaşlarına kayar ise fiyatlar %48 e kadar artırılıncaya kadar halen talep göreceğinden, bu pahalılık Kuzey vatandaşlarının alım gücünü sıfırlayabilir. Bu ivedi olarak denetlenmesi ve kontrol altına alınması gereken bir konu.

  1. Bu raporda yaratılmak istenen Algı nedir?

Olası ilk Cevap;

Kuzey ekonomisi tüm döviz ve etkilenen diğer maliyetlerin (ithalat maliyet, enerji, asgari ücret artışı, v.b) artışına rağmen Halen Güney ekonomisinden %48 daha ucuz. Bu yüzden tüm alışverişinizi Kuzeyden yapın ve piyasa pahalılaşmış diye şikayet etmeyin. Bu fiyat artışının %48 kadar yolu var.

Olası İkinci Cevap;

Bu fark nedeni ile Güney ekonomisi Kuzey e kayacak ve özel sektör ihya olacak. Paranın dini imanı olmaz.

Gerçek Sonuç;

Güney de kazanıp Kuzey de harcama oldukça revaçta. Güney ekonomisinde çalışan bireylerin alım güçleri göreceli değil realite olarak artışta. Çünkü Kuzey ekonomisinde harcıyorlar. Ortalamada %48 daha ucuz olan Kuzey de..

Peki Kuzey halkı ne olacak??? Çok zor günler bizleri bekler. Umarım ve dilerim bu süreci en az kayıplar ile atlatırız.

Sanırım rapor bize ; ölümü gösterip sıtmaya razı gelmemiz gerektiğini söylüyor.

Bu rapor dolayısı ile kimse Ticaret Odasını eleştirmemeli. Oda bir gerçekliği ortaya koymuştur. Yorum kişiden kişiye ve ekonomik bakış açısına göre farklı değerlendirilebilir. Ast olan doğru yorumu yapmak ve önlem almak.

Önemli Not: Bir yanlış algıyı düzeltmek ve tüm özel sektör için genellenen yanlış bir ifadeyi düzeltmek isterim. Şöyle ; Döviz düşüyor neden etiketler düşmüyor? Cevap ille de özel sektör fırsatçılık yapıyor anlamına gelmemeli. O işletmenin ithal ettiği mal tarihindeki kur onun oluşan maliyetidir. O gün kur (ithalat tarihi) 6.7 TL/USD bugün ise 5.9 TL/USD olduğunda, işletmenin bir sonraki ithalatında yani düşük kurla yapacağı ithalat sonrası fiyat aşağıya inecektir. Şimdi değil. Çünkü işletme zararına satış yapamaz. Bu açıklamayı genellemek için yapmıyorum. Eğer fırsatçılık yapanlar varsa onlar hariç konuşuyorum. Ama döviz düştü fiyatlar düşmeli savının da zamana bağlı olduğunu ve bir genelleme ile kullanılmaması gerektiği bilinmeli.

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler