“Noah’s Arc Otel & Resort”

KKTC’ne yurtdışı kaynaklı yatırım yapılması ve bu yatırımların ülke ekonomisine sağlayacağı katma değerler yıllardır konuşulan konuların başında gelmektedir.

Başta Turizm Sektöründe olmak üzere Akdeniz çanağında KKTC’nin ciddi yatırımlara ihtiyaç duyduğu sıklıkla Hükümetlerce telafuz edilen bir söylemdir.

İşte bu kapsamda Bafra bölgesinde inşaatı tamamlanan ve geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Nuh’un Gemisi Oteli, bölgedeki Kaya Artemis Otel’den sonra bu tip dış yatırımlara gösterilebilecek başarılı bir örnektir.

Nuh’un Gemisi olarak bilinen ve Türkiye’nin en köklü İnşaat – Taahhüt firmalarından olan Eksen İnşaat Taahhüt A.Ş.’nin yapmış olduğu yatırımın toplam maliyeti yaklaşık olarak 112 Milyon Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir.

Bu yatırımın finasmanı %70 oranında Şirketin Öz Kaynakları ile, %30 ise kredi ile sağlanmıştır.

Yaklaşık olarak 78.4 Milyon TL Öz Kaynak finansmanı ile gerçekleştirilen proje kapsamında, toplam yatırım bedelinin %70’e yakın kısmı KKTC’de faaliyet gösteren Şirketlere ödenmiş bedellerden oluşmaktadır.

Ülke ekonomisine sağlamış olduğu yüksek Katma Değeri ile yapılan bu yatırım kapsamında;

(Milyon TL)
Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığına Ödenen Bedel 1.5
Personel Maaşları 8.9
Elektrik & Su Giderleri 1.5
Akaryakıt Gideri 1.3
Ödenen KDV 2.1
Yurt İçi Mal ve Hizmet Alımları 55.5

Milyon Türk Lirası tutarında ödemeler yapılmıştır.

Toplam 112 Milyon TL’lik yatırımın 70.8 Milyon TL’sini direk olarak KKTC ekonomisine harcayan Eksen İnşaat A.Ş.’nin, bugün itibari ile Otel’inde sunmuş olduğu birçok hizmet ve malların tamamını KKTC’den temin etmektedir.

Eksen İnşaat A.Ş. gibi Kaya Holding (Artemis), Boz Grup (Cratos Otel), Akfen Gayrimenkul Yatırım A.Ş. (Mercure Otel), Limak A.Ş. (Babilin Bahçeleri) v.b tüm dış kaynaklı yatırımlar ülke ekonomisine büyük değerler katmaktadırlar.

Bunun yanında birçok Kıbrıslı yatırımcı da Turizm Sektörüne yatırım yapmakta ancak yerel yatırımcılarımız finasman kaynağı bulma noktasında yurtdışı yatırımcılarının sahip olduğu avantajlara sahip değildirler.

Bu noktada yerli yatrımcıların da ülkedeki yatırımlarını daha da artırması ve var olan yatırımlarını tamamlayabilmeleri adına Hükümetin bazı Yasal düzenlemeler yaparak “krediye ulaşım” konusunda yerli yatırımcıların da önünü açmak zorundadır.

“Teşvikli Yatırımlar” olarak nitelendirilen ve birçok yerli yabancı şirketin yatırım yapmakta olduğu Turizm Sektöründe yürürlükte bulunan Teşvik Yasası, günümüz şartları ile paralellik taşımamaktadır.

KKTC’de yürürlükte bulunan çağın gerisinde kalmış pek çok Yasal düzenleme gibi “Teşvik Yasası” da en kısa zamanda gözden geçirilmeli ve çağın gerekliliklerine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Tabi ki burada önemli olan bu Yatırımı yapan yerel ve yurtdışı yatırımcılarının bu tesisleri nasıl dolduracağı ve nasıl işleteceği konusundaki çırpınışlarına Hükümet olarak cevap verebilmektir. Ülkedeki girdi maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla bu işletmelerin fiyat politikaları Akdeniz çanağındaki diğer ülkeler ile rekabet edebilecek bir durumda değildir.

Yurtdışı ve yerli sermayenin KKTC’de yatırım yapması bugünkü konjektürde “çılgınlık” olarak nitelendirilse de, bu cesareti gösteren tüm yerli ve yabancı yatırımcıları şahsım adına kutlamak isterim.

Onların karşılaşmış oldukları sıkıntılar ile ilgili olarak da Hükümetin acil çözümler üretmesi gerektiğini ve bu yatırımların bir Dünya markası olabilmesi adına herkesin çalışması gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler