“Bankalara Mali İşlem Vergisi” getiriliyor…

Avrupa da her geçen gün derinleşerek etkilerini daha da hissettiren ekonomik kriz, Avrupa Birliği’ni ekonomi alanında yeni kaynak yaratıcı kararlar almaya zorluyor. Bu masumane kararlar her ne kadar ekonomik kriz ile savaşabilme adına alınıyor gibi gözükse de bazı kararlarda siyasiler politik hırslarına yenik düşüyorlar. Akılcıl bir ekonomik karardan daha çok Politik bir karar olarak dikkatleri çeken “Mali İşlem Vergisi”, Almanya ve Fransa’nın başını çektiği 11 ülke tarafından desteklenen yeni bir vergi türü. İçeriği incelendiğinde masum bir kaynak yaratıcı vergi sistemi olarak lanse edilmeye çalışılsa da aslında gerçek hiç de öğle değil. Hedef Bankalar ve İngiltere…

Yetmişli yıllarda yaşanan ve bugün olduğu gibi tüm Dünyayı etkileyen ekonomik kriz döneminde uygulamaya konan “Tobin Vergisi” nin bir benzeri olan “Mali İşlem Vergisi”; ülkelerin ekonomik üretkenliğine hemen hemen hiçbir katkısı olmayan ancak belirsizliklerin yoğun olduğu durumlarda riskleri ve kırılganlıkları artırıp yeri geldiğinde ekonomileri krize sürükleyen son darbeyi vuran çok kısa vadeli sermaye hareketlerini azaltmak için uygulanmışdöviz işlemleri vergisidir.

Avrupa Komisyonu’nun vergi politikalarından sorumlu üyesi Algirdas Semeta, “Mali İşlem Vergisi” ile en az 35 milyar avro’luk kaynak yaratılabileceğinin altını çizerek yaptığı açıklamada, mevcut yasa tasarısını destekleyen 11 ülkenin konuyu erken bir zamanda görüşmesi gerektiğini vurguladı.

Aslına bakarsanız Avrupa Birliği’nin hatta daha doğrusu Almanya ve Fransa’nın başını çeken bu 11 ülke, bu vergiyi hayata geçirme konusunda iki farklı oluşumu tehdit etmeye çalışıyor. Bunlardan birincisi, ekonomik krizin giderek derinleşmesine neden olan Bankaların gelirlerine ekstradan bir vergi getirerek onları cezalandırmak. İkincisi ise, Avrupa Birliği ülkesi olmasına karşın birliğin hiçbir ekonomik yaptırımını takmayan, kendi ekonomisini ve toplumunun varlığını Avrupa Birliği çıkarları üzerinde tutan İngiltere’ye, Almanya ve Fransa’nın duyduğu kızgınlık. İngiltere’nin başı çektiği ve ağırlıklı olarak kendi para birimini ekonomisinde tutan Malta, Çek Cumhuriyeti ve Lüksemburg bu vergi uygulamasında karşı durma kararı aldılar.

Avrupa’nın lider Devleti olabilme konusunda çok uzun yıllardan beri rekabette olan iki ülke var aslında. Almanya ve İngiltere. İstatistiki veriler ışığında Alman ekonomisinin İngiliz ekonomisine oranla daha güçlü olduğu, buna karşın kendi para birimini kullanmakta olan İngiltere’nin hale hazırda var olan sömürgelerinden elde ettiği ekonomik katkının varlığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Konu ile hiç ilgisi olmayan Fransa ise, kendini her olayın yaratıcısı ve Avrupa’nın lideri olarak göreceği günü hayal ediyor.

Avrupa Birliği içerisinde yaşanmakta olan bu gerilim öyle noktalara ulaştı ki, hırs ile hareket eden liderler tüm Birliği tehdit eder noktaya geldi. Canlı Para’ya konacak olan bu vergiye, Avrupalı yatırımcının nasıl bir tepki vereceği şimdiden tartışma konusu olmuş durumda. Avrupa Birliği ekonominin ağa babası Almanya ve yardakçısı Fransa’nın ekonomik olarak cezalandırmayı istediği Bankalar ve İngiliz ekonomisi şimdi buna karşı yeni stratejisini belirlemeye çalışıyor. İlk gelen haberlere göre, merkezi Avrupa’da bulunan birçok Banka başta Güney Amerika olmak üzere kendisine daha elverişli limanlar aramaya başladı bile.

Benim Kanaatimce, tarih boyu Avrupa kıtasının en çalışkan ve en kabadayısı olan Almanya ile şımarık çocuğu Fransa’nın ortaya koyduğu ekonomik çözümler, yaşanmakta olan ekonomik krizi daha da derinleştireceğe benzer. 2013 yılının ekonomi adına pek de parlak bir yıl olmayacağı şimdiden belli olmaya başlamış olsa da, uygulanması düşünülen “Mali İşlem Vergisi” nin hayata geçmesi durumunda Avrupa’daki Arap sermayesinin izleyeceği yol da şimdiden öngörülmeye çalışılıyor. Daha önce Avrupa Birliği Anayasası’nı ret eden İngiltere, bu uygulamayı da ret ederek olayı içinden çıkılmaz bir noktaya sürükleyebilir. Hatta ve hatta sürmekte olan ekonomik krize karşın Almanya ve Fransa ile İngiltere arasında yaşanmakta olan gizli ekonomik savaş, Avrupa Birliği’nin de sonunu getirebilir…

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler