“BÜTÇEDEKİ VERGİ GELİRLERİ ARTTI ÇÜNKÜ VERGİ ORANLARI YÜKSELTİLDİ”

Geçtiğimiz haftalarda Mecliste onaylanan 2011 bütçesi ile ilgili Hükümet yetkilileri “Hazırladığımız bütçe tasarruf bütçesidir ve Devlet gelirlerinin arttığı bir plan çerçevesinde hazırlanmıştır” ifadesini kullanmıştır.

Maliye Bakanı’nın da “Büyük bir başarı” olarak nitelendirdiği 2011 yılı bütçesi için söylemek istediğim bir şeyler var.

Öncelikle 2010 yılı gerçekleşmiş bütçe rakamlarını görmeden hazırlanan 2011 bütçesi için “Başarılı” denmesi, bugün için ispatlanması imkânsız olan “uzayda hayat var” ideası ile ayni bilinmezliği çağrıştırmaktadır.

2011 bütçesinin “Başarı” olarak değerlendirilmesinin temel nedeni, bütçe gelirlerinin artmış olmasıdır.

Peki bütçedeki gelirlerin artmasının nedeni nedir?

Nedeni şu; Hükümet öncelikli olarak KDV sinde yapmış olduğu değişiklikler ile piyasadaki fiyatları yükseltmiştir.

Ayrıca bu Çarşamba açıklanacağı bilgisine ulaştığımız yeni FON uygulamaları ile de bu maliyet yaratan vergi politikaları maksimize yapılacaktır.

Bu ülkenin genel bir mali reforma ihtiyacı olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini bugüne kadar 100 lerce kez yazdık.

Anlaşılan o ki Maliye Bakanlığı bu yazılarımızı hiç okumamışlar.

Mali politikalar ile tüm ekonomiyi düzeltmeye çalışan 3-5 bürokratın hazırladığı “Vergi Yasaları”, bu ülkedeki özel sektöre darbe üzerine darbe vurmaktadır.

Gerçek dünya ve serbest piyasa ekonomisinin gerektirdiği yasaları hazırlayabilme becerisinden çok uzak bir noktada çalışmalarını sürdürmekte olan bürokratlarımızın yönetmeye çalıştığı KKTC Mali politikaları, bu ülkenin iflasına neden olacaktır.

KKTC nin en büyük ekonomik sorunlarından olan maliyet yaratan vergi sistemi, bu Çarşamba uygulamaya girecek olan yeni fonlarla tarihin en yüksek rakamlarına ulaşacaktır.

Düşünün, Hükümet petrolde %16 KDV yi %10 a indiriyor, %6 lık fark yerine de FON uygulamasını hayata geçiriyor.

Neden, çünkü Vergi Dairesi petrol istasyonlarını denetleyemiyor bu yüzden de petroldeki KDV yi yarı yarıya direk maliyet olan FON a çeviriyor.

Ekmek-Süt-Et KDV siz ama yumurta %5 KDV ile hesaplanıyor.

Kimse mantık aramasın bu düzenlemelerde. Bebek mamaları %0 ama bebek bezleri %5. Bebekler için girdi %0 ama çıktının KDV si %5. %1 olan birçok ürün %5’e, %8 olan birçok ürün %10 ve genel olarak %10 da olan hizmetler de %16 ya yükseltildi.

Yetmedi, izleyin ve takip ediniz bu Çarşamba tüm bunların üzerine FON uygulamaları da hayata geçirilecek.

Alkışlarımız, hiçbir ekonomik tutarlılığı olmayan mali politikaları planlayan ve hazırlayan bürokratlarımıza.

Bu arada aldığım bir duyuma göre, bürokratlarımız altı aydır hazırladıkları ve 01 Ocak 2011 de yayınlanmış oldukları yeni KDV oranlarında yeni birkaç düzeltme daha yapacaklarmış.

Bir hafta önce yayınlanan bir yasa neden değişir ki?

Bu ülkenin genel bir mali reforma ihtiyacımız var dedik.

Bunun için birçok farklı neden ve çözüm de ortaya koyduk.

Mali reform kapsamında hazırlanacak tüm yeni yasal düzenlemelerin eş zamanlı hayata geçirilmesinden önce de “BİLANÇO AFFI” nın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledik.

Ülkemizdeki birçok şirketin farklı nedenlerden dolayı bozulmuş olan bilanço değerlerinin düzenleneceği, Hükümetin yeni kaynak sağlanacağı ve kayıt dışı ekonomiyi ciddi oranda kayıt altına alacak olduğu “BİLANÇO AFFI” en kısa zamanda hazırlanarak hayata geçirilmelidir.

Ancak ne var ki Hükümetin ne vizyonunda ne de ekonomik programında olmayan bu düzenlemenin hazırlaması eğer yine bildik 3-5 bürokrata kalır ise de, vay halimize!!!

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler