Devlet kaynakları yasalara uygun olarak dağıtılıyor, uygun değil ise yasa değiştiriliyor, o da olmaz ise bütçe dışı FON`lar dağıtılıyor.

Geçtiğimiz bir haftada bunların hepsi yaşandı. Ama son sözü Ekonomi Bakanlığı söyledi…

Ülke ekonomisinin her geçen gün daha kötüye gittiğinin ve bunun gerçek nedeninin de Devlet kaynaklarının, ilgili Hükümetlerce yanlı / yanlış dağıtımından kaynaklandığı tartışılmaz bir gerçektir.

Her zamanki iddamı tekrarlıyorum. “KKTC ekonomisinin kaynak sıkıntısı yoktur. Sıkıntı kaynağın dağıtımı noktasındadır”.

Yürürlükte bulunan ve hiçbir şeffaflığa sahip olmayan Devlet İhale Tüzüğü, Hükümetlerin yanlı / yanlış kaynak dağıtımında sığındıkları en temel yasadır.

Örneklerini pek çok kez gördüğümüz “Devlet İhale Tüzüğünün 3(2) maddesi” başlığı altında ihalesiz olarak dağıtılan ve Genel Bütçeden ödenen Devlet İhalelerine (kaynakları) alternatif olarak son zamanlarda yeni bir sistem daha uygulamaya kondu.

Bütçede para bitti, sıra Bakanlıkların FON’larında Genel Bütçe haricindeki denetimsiz FON kalemlerinde biriken paralar yanlı / yanlış şekilde dağıtılmaya başlandı.

Bu konuda herzamanki gibi öncü olan Turizm Bakanlığı 03.11.2010 tarih ve K-1058-2010 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “Turizm-Çevre ve Kültür Bakanlığına bağlı Yerel ve Türkiye basınında çıkan haberlerin takibi için PRISLAND COMMUNICATION SERVICES ile 1 yıllığına aylık 900 TL+KDV” sözleşme imzalamıştır.

Turizm Bakanlığının bu uygulaması, elindeki mevcut kadro ve imkânları göz önünde tulursa oldukça düşündürücüdür. Peki ihale yapıldı mı? HAYIR.

Devlet İhale Tüzüğü’nün 3(2) maddesi uyarınca İHALESİZ İHALELER
Yine 20.10.2010 tarihli resmi gazetde yer alan K-982-2010 sayılı Bakanlar kurulu kararına göre; “Dışişleri Bakanlığı KKTC’de 2010 yılında Kıbrıs Sorununa yönelik araştırma yapılması adına bir özel şirket ile 9.800TL+KDV tutarında söleşme imzalamıştır.”

Devlet İhale Tüzüğünün 3(2) maddesi uyarınca yapılan bu sözleşme öncesinde İhale yapıldı mı? HAYIR.

Menfaat dağıtımında sınır yok, gerektiğinde Yasalar önceden değiştiriliyor
Devlet kaynaklarınını yürürlükte bulunan yanlış ve hatalı yasaların da yardımı ile yandaşlarına dağıtan Hükümetler, yasal bir engelle karşılaştıkları zaman ise ilgili yasayı değiştirmektedirler.

Buna bir örnek Tarım Bakanlığı gösterilebilir.

Tarım Bakanlığı Devlet kaynaklarının dağıtımında olası bir sıkıntı yaşamamak adına, Genel Tarım Sigortası Yasası’nda bir değişiklik yapmak zorunda kalmış ve ilgili yasaya şu maddeyi ekletmiştir;

“Yönetim Kurulu ihale yöntemini hastalık veya zarara göre ELDEN TEKLİF ALMAYA” karar verebilir.

Bu maddenin Türkçe tercümesi şudur; “Kılıf hazır minareyi çalın gelin”!!!

Yukarıda bahse konu olan ve sadece geçtiğimiz bir haftada dağıtılan Devlet Kaynaklarına örnek olarak sıralanan uygulamalar haricinde bu ülke için birşeyler yapmaya gayret edenler de var.

Sn Ekonomi Bakanı’nı bu konuda yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik ederim.

Bugüne kadar ben dahil birçok kişiye göre Ekonomi Bakanlığı üzerine düşen görev ve sorumluluklarını yerine getirmekte beklentilerin çok uzağında kalmıştır.

Bunun nedenleri elbette ayrı tartışılması gereken siyasi bir konudur.

Ancak Elektrik Kurumu ile ilgili son zamanlarda belgelere dayalı olarak basına yansıyan iddalar, Ekonomi Bakanlığının güvenirliğine gölge düşürmüştür.

Ekonomi Bakanlığını tebrik ederiz…

Tüm bunlar bir yana Ekonomi Bakanlığının gerek Ziraat Bankası gerek ise Kıbrıs Vakıflar Bankası aracılığı ile piyasalara sağlanan “faiz iadeli” krediler, az da olsa genç girişimcilere cansuyu olmuştur.

Son olarak 27.10.2010 tarihli resmi gazetede yer alan K-1054-2010 sayılı karar uyarınca; Ekonomi Bakalığı ile Kıbrıs Vakıflar Bankası araasında imzalanan protokol kapsamında YENİ İŞYERİ KURACAK ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA 48 AY EŞİT TAKSİT İLE 34.000 TL ye kadar faiz iadeli kredi imkanı tanınmıştır.

Bu protokolun hazırlanmasında büyük bir çaba gösteren Banka yöneticilerini ve Ekonomi Bakanını tebrik ederim.

Kategori
Etiketler

Henüz mesaj yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler
Arşivler