Bakanlar Kurulu kararları Resmi Gazete’de yayınlanmıyor ve ekonomi siyasi ranta kurban ediliyor
Geçtiğimiz günlerde sosyal Sigortalar Kurumu’nun neden ve nasıl iflas ettiğini bir yazımda açıklamıştım.
İlgili Bakanımız bu yazıyı okumuş olmalı ki bir haftadan beri “Sosyal Sigorta Kurumunda Reform Yapılmalı” diye beyanat üstüne beyanat veriyor.
Yine kaleme aldığım bir yazımda Sosyal Sigortalar Kurumunun personelleri ödeyebilmesi için Bankalardan sürekli olarak borçlandığını, 2011 yılında da ilk olarak Yakın Doğu Bank’tan borçlandığını yazmıştım.
Enteresan olan şu ki bu yazıma karşılık hiçbir Hükümet yetkilisinden yalanlama gelmedi.
Yalanlama gelmediği bir tarafa, Resmi Gazetelerde de bu borçlanma ile ilgili hiçbir Bakanlar Kurulu Kararı açıklanmadı.
KKTC Anayasasının ilgili maddesi uyarınca açıkça ifade edilmektedir ki “Bakanlar Kurulunun almış olduğu kararlar, Resmi Gazetede yayınlanmadığı sürece geçersizdir.”
Şimdi Hükümet Bütçe açıklarını kapatmak için 2011 de iç borçlanmayı engelleyici çalışmalar yapmış olsa da, yüksek meblağlarda borçlanmaya devam ediyor.
Ancak artık bu borçlanmalar için almış olduğu kararları Resmi Gazetelerde yayınlamıyor.
Düşünün Sosyal Sigortalar Kurumu için 20 milyon Türk Lirasına yakın bir iç borçlanmaya giden Hükümet, bunu Resmi Gazetede yayınlamıyor.
Kim bilir daha neler neler saklanıyordur bizden.
Ne kararlar, ne uygulamalar var yürürlüğe konan.
Yapmış olduğum araştırmada ilgili Bakanlar Kurulu Kararları’nın üst başlığı aynen şu ifadeleri içermektedir;
“…….. no’lu Karar, Resmi Gazetede yayınlanmamak üzere;”.
Aman Tanrım !!!
KKTC’de yatırım fırsatlarını araştırması ve gerek yurtiçi gerek ise yurtdışı yatırımcılarına yardımcı olabilmek adına kurulmuş olan YAGA artık tamamen devre dışı bırakılmıştır.
Özellikle Bafra Turizm bölgesinde geçtiğimiz yıllarda oldukça aktif ve yapıcı bir yatırım politikası izleyen YAGA, yatırım taahhüdünü zamanında yerine getiremeyen yatırımcıların sözleşmelerini fesh etmiş ve yeniden ihaleye çıkmıştı.
Adil ve bağımsız bir ortamda düzenlenmeye çalışılan bu ihaleler her ne kadar da siyasilerin gölgesi altında gerçekleşmiş olsa da, bugünkü uygulamalara kıyas çok şeffaf bir yapıya haizdi.
YAGA da Sn Dönmezer’in istifası ile su yüzüne çıkan siyasi çekişmeler ve kurumun etkileştirilmesi çalışmalarının ardından Bakanlar Kurulu siyasi rant dağıtımında daha rahat bir yol izlemeye başlamıştır.
Bunlara verilebilecek örnekler arasında ihalesiz olarak Yakın Doğu Üniversitesine kiralanan çiftlik arazisi ve son olarak Bafra Turizm bölgesinde sözleşmesi iptal edilen bir yatırım alanının hiçbir ihale yapılmaksızın bir başka şirkete devredilmesidir.
Bu örneklerden anlaşılacağı üzere, geçmiş hükümetin siyasi rantı engellemek adına bağımsız ve şeffaf bir yapıda kurduğu YAGA, yeni hükümetin siyasi rant dağıtımlarının önünü açabilmek adına etkinsizleştirilmiştir.
Ekonomi tartışıyoruz ve yeniden yapılandırabilmek adına “kaynak” arayışındayız.
Diğer taraftan ise ekonomiyi direk olarak etkileyen ve Bakanlar Kurulu tarafından alınan bazı karar Resmi Gazetede yayınlanmıyor, siyasi rant dağıtımları da devam ediyor.
Şimdi sırada Özelleştirmeler var.
Yakınen takip etmeye çalışıyorum.
Sn. Ekonomi Bakanının bu konudaki çalışmalarını da takdir ile izliyorum.
Ama anladığım kadarı ile o da kadrosunun yetersizliğinden şikayetçi.
Özelleştirmeler KKTC Devletinin elinde kalan son ekonomik kozlarıdır.
Bu kozları doğru kullanmalı ve ekonomide bir kırılma yaratmalıdır. Bunun için de özelleştirmeler başlamadan önce Hükümet bir dizi mali düzenlemeyi hayata geçirmelidir.
Bu konuda Sn. Maliye Bakanına büyük işler düşmektedir.
Ne var ki o da ayni sebepten şikayetçi.
Yeterli bilgi ve tecrübeye haiz bir ekibi yok.
O kadar ki 01.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren yeni KDV oranları içerisinde “bazı kalemler” geçtiğimiz hafta yeniden değiştirilmiştir.
İşte Hükümetin ekonomi vizyonuna bir örnek.
Ağlayalım mı gülelim mi?
Son olarak da Hükümetin Atlas Jet için yapacağı ödemeler ile ilgili Bir şey söylemek istiyorum.
Sosyal Sigortalar Bakanımızın “Sosyal Sigortalarda para yok battı” açıklamalarının hemen ardından alınan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, Sosyal Sigortalar Kurumu KKTC Devleti adına Atlas Jete 13,5 milyon TL para ödeyecek. Batmış olan bir kurum halen Devlet adına borç ödüyor !!!
Diğer taraftan yeni kurulan Havayolu Şirketi için devlet 7,2 milyon TL (4,5 milyon USD) sermaye ödemesi yapıyor.
Yani Hükümet toplamda 21 milyon TL’lik bir finansmanı Havacılık sektörüne aktarıyor.
E sormazlar mı şimdi size o zaman siz KTHY niye batırdınız?
Yeni kurulan havayolları şirketine ortak diğer hissedarların ve THY’nin de 15vmilyon TL’lik bir sermaye ödemesi yapacağı da dikkate alındığında, KTHY bu yeni hissedarlar ile ve toplam 36 milyon TL’lik finansman ile yeniden yapılandırılamaz mıydı?
Artık bu ülkede kimse kimseyi kandırmasın…
Siyasi rant ve bu rantı yönetenler önce bu toplumun varlığına, bu toprakların bağımsızlığına ve barışa inansınlar.
Gerisi kolay….
Henüz mesaj yok