Maliye Bakanlığı geçtiğimiz hafta bir dizi yasal düzenleme ile Mali Politikalarda ciddi değişiklikler yapmak için ilk adım olarak 6 adet Yasa değişikliğini “Yasa Tasarısı” olarak Resmi Gazete’de yayınlayarak, sürecin başlaması adına Meclise sevk etti. Orta ve uzun vadede ekonomide olumlu etkiler yaratması beklenen bu Yasalar, bugün için yaşanmakta olan ekonomik daralmaya cevap verebilen çalışmalar olmamakla beraber, yine de bir umut olarak birçok kişi tarafından olumlu karşılanmıştır.
Ben de uzun yıllardan beri yapılması gereken bu düzenlemeler ile ilgili olarak Sn. Mungan’ın başlatmış olduğu bu çalışmaları destekliyorum. Destekliyorum ama bazı noktaları da kendisi ile paylaşmak istiyorum.
Maalesef bizim ülkemizdeki en büyük sıkıntı, bilgisiz ve yetersiz insanların kalemlerinden çıkan yasal düzenlemeler. Ben eminim ki Sn. Mungan bu 6 Yasal düzenlemenin hazırlanmasında, kaleme alınacak düzenlemelerin hepsinden haberdar olmuştur, ancak içeriklerini asla okumamıştır. Çünkü okumuş olsa idi, ne kadar titiz olduğunu bildiğim Sn. Mungan bu Yasal düzenlemeleri kaleme alan kişilere bir eleştirisel söz söyler ve bu Yasalar içermekte olduğu onca hata ile Resmi Gazete’de yayınlanmazdı.
Yayınlanmış altı yasa, hem içerik açısından hem de yasa tekniği açısından birçok hatayı barındırmakta. Yazım hatalarına, yanlış madde atıflarına, manasız düzenlemelere hiç değinmiyorum bile… Ama 1977’den günümüze kadar yeterli alanda çalışma yapılmayan Vergi Usul Yasası’nın bunca hatalı içerik ile hiç tartışılmadan bir anda Meclise gönderilmesi oldukça şaşırtıcı. Gelir Vergisi Yasası’nda yapılan değişiklikler dahi kimi yerde doğru, kimi yerde abartılı, kimi maddede ise eksikler var.
Bilançoların düzenlenmesi ile ilgili Yasal çalışmanın ilk taslağı Sn. Ersin Tatar döneminde yayınlanmıştı. Şimdi son şekli yayınlandı. Bazı eklemeler ve çıkartmalar yapılmış ancak bu Yasa içerisinde de birçok hatalar var.
Belli ki bu Yasaları kaleme alanların bilgi ve tecrübeleri olması gerekenin çok altında. Maalesef bu gerçek, ülkenin en büyük sorunlarından biri. Bilgisiz ve tecrübesiz insanların elinden çıkan bu yasalar Devlet kurumlarının ne kadar acınacak durumda olduğunu gösteriyor.
Bu yetersiz Bürokratlar yüzünden geçmişte olduğu gibi bugün de Hükümetler zor duruma düşmekte ve Devlet ciddiyetini derinden sarsmaktadırlar.
Yasa tasarısı olarak meclise sevk edilen 6 yasanın 5 tanesi ile ilgili büyük çarpıklıklar ve eksiklikler henüz tartışılmaya başlamadı bile. Ben eminim ki ne Sanayi Odasının ne de Ticaret Odasının bu yasal düzenlemelerin içeriğinden haberleri yoktur. Ben yaparım olur mantığı bir önceki hükümette ne ise mevcut hükümette de aynı. Üstün üstlük ne yazık ki bilgisiz bürokratların elinden çıkan bu yasalar Devlet olarak da kamu personeli açısından ne kadar kısır ve kötü bir durumda olduğumuzu açıkça ifade ediyor.
Henüz mesaj yok